ONDERWIJS ZAANSTREEK
Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave Maart 2025
Technologieweek en beleving in de praktijk
In deze editie nemen we je mee langs inspirerende initiatieven: van de prestaties van Compaen VMBO bij de Bouw Challenge tot innovatieve workshops over AI en muziek. Een hoogtepunt was de Techlands Technologieweek, waar 2.000 leerlingen techniek ontdekten via 30 workshops, van robotica tot bouwkunde. Het PET Event en Tech Your Talent werden succesvol gecombineerd. Compaen VMBO, Zuiderzee College en Trias VMBO stonden met een stand om hun passie voor techniek te delen.Nieuwe periode Sterk Techniek Onderwijs is aangebroken!
Een nieuwe periode Sterk Techniek Onderwijs is aangebroken. Tijd om terug te blikken op 2020-2024 én vooruit te kijken naar 2025-2028. Dat doen we met Gerbrand de Lange, bestuursvoorzitter OVO Zaanstad en penvoerder van Sterk Techniek Onderwijs regio Zaanstreek, en met programmamanager Saskia Hovinga.

Compaen VMBO scoort prijzen tijdens de Bouw Challenge
Afgelopen donderdag vond tijdens de Open Dag bij Bouwmensen opnieuw de jaarlijkse Bouw Challenge plaats. Verschillende scholen, waaronder Het Triade uit Edam en Compaen VMBO uit Zaandam, namen deel aan deze technische wedstrijd. Gedurende de dag werden er twee uitdagende competities georganiseerd: een metselwedstrijd en een timmerwedstrijd. Voor de timmerwedstrijd stuurde Compaen VMBO een sterke afvaardiging van drie vierdejaars BWI (Bouwen, Wonen & Interieur) leerlingen: Jorn Koreman, Melissa Koene en Keson Suha. De uitdaging? Het maken van een kruk met een speciale molenwiekverbinding, een precisiewerk dat vakmanschap en techniek vereiste.
Na de start van de wedstrijd hadden ze tot 17:00 uur de tijd om hun werkstuk af te ronden. Na een lange, maar enthousiaste dag werd de uitdaging afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarna de werkstukken werden beoordeeld door een deskundige jury, waaronder de timmerdocent van Bouwmensen.
De beoordeling richtte zich op afwerking, netheid en de algehele indruk van het werkstuk. Compaen VMBO wist indrukwekkend te presteren en viel ruim in de prijzen:
Jorn Koreman (links op foto) behaalde de derde plaats.
Keson Suha (rechts op foto) sleepte de tweede plek in de wacht.
Melissa Koene (midden op foto) ging er met de eerste plaats vandoor!

De winnaars ontvingen mooie prijzen, waaronder een beker, een jas of vest en voor de eerste plaats zelfs een JBL-speaker. Het was een geweldige dag vol vakmanschap, uitdaging en plezier. Compaen VMBO is trots op zijn leerlingen en kijkt uit naar de volgende editie van de Bouw Challenge!
De wisselbeker krijgt op het Compaen een mooi plekje.



Van Da Vinci tot 3D-printen: techniek komt tot leven op het PET Event
Honderden leerlingen uit groep 7 kwamen naar het PET Event in Zaandam om kennis te maken met de 7 werelden van techniek. Verschillende bedrijven en scholen presenteerden zich, waaronder onze school het Compaen VMBO.
Bij onze stand op het PET Event konden leerlingen zelf aan de slag met het nabouwen van de beroemde brug van Leonardo da Vinci, die hij rond 1500 voor het eerst tekende. Het doel was om de brug zo snel mogelijk op te bouwen – een leuke uitdaging die veel leerlingen enthousiast aangingen! Daarnaast was er een demonstratie van een 3D-printer die de iconische zigzagstoel van Gerrit Rietveld printte, wat weer tot veel bewondering leidde.
Verder konden de leerlingen hun kennis testen met de gereedschapsquiz, waarmee ze spelenderwijs meer leerden over verschillende technische tools. Al met al hebben veel leerlingen een leuke en leerzame indruk gekregen van wat techniek en onze school het Compaen te bieden heeft.
We kijken terug op een geslaagd evenement en hopen de jonge techneuten van de toekomst snel weer te zien!


PET Event & Tech Your Talent: Zuiderzee College inspireert leerlingen
Bezoek Tech Your Talent tweedeklassers
In het voorjaar is het altijd weer tijd voor het Tech Your Talent evenement dat in de Technologieweek van Techlands plaatsvindt. Het Zuiderzee College mocht met meer dan 175 tweedeklassers verdeeld over 21 groepen op 7 maart deelnemen. Het busvervoer en de organisatie was goed geregeld en de twaalf collega’s van het Zuiderzee College konden op korte termijn goed anticiperen op wat er nodig was en geregeld diende te worden. Eenmaal aangekomen bij MainStage wisten de leerlingen zich gemakkelijk te voegen naar de openingsceremonie van hun techniek ochtend.
Natuurlijk was de graafmachine met de grijparm weer een zeer favoriet onderdeel van de workshops. Je ziet leerlingen trots kijken als ze in staat bleken zo’n machine in korte tijd te bedienen en het betonblok precies in de vorm konden manoeuvreren.

Het lassen werd deze keer met VR gedaan, dat bleek toch een stuk moeilijker dan ze dachten, je zit er zo snel naast. Gelukkig kun je als je digitaal werkt alles snel resetten en verspeel je zo weinig materiaal, wel zo duurzaam!

Bij WIJ Techniek konden ze kennismaken met besturingstechnieken en domotica. Bij IW gingen ze zelf stroom aanleggen, al was daar weer het klassieke ‘stokvangen’ weer populair.



Zuiderzee College staat op PET Event voor basisschool leerlingen
Afgelopen week stonden wij – Laila, Bernice en Naomi – drie dagen lang op het PET Event in Zaandam. Het waren drie ontzettend leuke en leerzame dagen! De kinderen konden een spel spelen met een VR-bril en zichzelf in een andere wereld verplaatsen met onze greenscreen-fotobooth. De verwondering op hun gezichten was geweldig om te zien! Zo maakten ze op een speelse manier kennis met technologie en de eindeloze mogelijkheden ervan. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid vlogen de dagen voorbij. We hopen dat we hiermee een nieuwe generatie techniektalenten hebben geïnspireerd. Op naar de volgende editie!

Interactieve VR Zorg & Welzijn Tour bij het Talland College
Vorige week donderdag hebben de leerlingen van 3 Zorg en Welzijn deelgenomen aan de Zorg & Welzijn Tour bij het Talland College. Een leuke, leerzame en interactieve Virtual Reality tour. De leerlingen kregen in 4 korte rondes van verschillende zorginstellingen en opleidingen informatie over diverse functies binnen zorg en welzijn. Zowel de leerlingen als hun begeleiders deden actief mee met de bijbehorende praktijkopdrachten, zoals het prikken in een nep-bil bij Verpleegkunde. Met tot slot een bezoek aan de zorgtruck, waar met een VR-bril een toepasselijk bloedstollend filmpje te zien was. Op deze manier wordt technologie ingezet om de leerlingen een reëel beeld te geven van de sector zorg en welzijn.


Van shampoo maken tot virtueel lassen: Trias VMBO op ontdekkingsreis in techniek!
Technologieweek
In drie inspirerende dagen hebben we honderden groep 7 leerlingen vanuit regio Zaanstad aan ons kraampje op het PET Event gehad. Wat stond er op het programma? Shampoo maken! Om de kinderen bij te brengen wat procestechniek inhoudt mochten de leerlingen met behulp van een stappenplan een eigen flesje shampoo maken. Af en toe werd het een kliederboel, maar dat mocht de pret niet drukken. Vieze handen afvegen aan je labjas… laat ze het in het laboratorium maar niet horen, maar tijdens deze week mocht het allemaal.
Als afsluiter van de week mochten wij met onze 2de klassen langskomen op het Techlands Tech Your Talent event. Bedrijven als Installatiewerk Noord-Holland, Tetrix en natuurlijk het Talland college hadden mooie workshops voor onze leerlingen voorbereid. De sfeer was goed en de dag vloog voorbij. Sleutelhangers maken, programmeren, virtueel lassen en je eigen vogelhuisje in elkaar timmeren. De leerlingen kwamen met tassen vol goodies terug en hebben het erg naar hun zin gehad.
Bezoek leerwerkbedrijf GoFlex
Met de 4de klassen zijn we bij het leerwerkbedrijf GoFlex langs geweest. Dit bedrijf werkt samen met allerlei technische bedrijven om leerlingen snel veel werkervaring te geven. Om de fijne kneepjes van het installatie vak te leren waren er een aantal workshops voorbereid waaronder pijpen buigen, stroomschema’s maken en een pvc-puzzel. De kinderen werden onthaald met een bakkie koffie of chocolademelk en zagen zichzelf hier al helemaal zitten.
Bezoek Forbo Flooring
Met de derde klas PIE zijn we naar Forbo Flooring geweest. Hier kregen we een presentatie en rondleiding over het enorme bedrijfsterrein. We leerden hoe het marmoleum dat Forbo zo beroemd heeft gemaakt wordt gefabriceerd en we mochten zelfs in de kratten vol met warme hars voelen.
Maakplein Trias VMBO
Ook het Maakplein draait op volle toeren door. Op het Trias Maakplein maken leerlingen kennis met de nieuwste technieken. Denk hierbij aan VR-technologie, 3d printen, robotisering, drones, lasersnijden, programmeren en technisch tekenen. Dit gebeurt niet alleen op de donderdag, wanneer basisscholen langskomen, maar vooral ook door onze expertleerlingen die elke vrije minuut op het Maakplein doorbrengen. Ze maken gebruik van alle beschikbare technieken om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Onze meest recente investering voor het Maakplein: een paar discolampen. Volledig te programmeren en luisteren zelfs naar de beat van de muziek. Onder leiding van een van onze huisbazen, Dennis heeft een leerling meegeholpen met de belichting van ons schoolfeest.
Voor binnenkort op de planning: twee Tech carrousels op het Talland college en Girlsday!






Artificial Intelligence (AI) en muziekles interview
Workshop AI en muziek door Jan Modaal. Jan heeft nu twee keer zijn kennis van AI en muziek met onze leerlingen en collega’s gedeeld. Omdat hij zo’n prettige indruk had achtergelaten bij de leerlingen en collega’s besloot ik hem voor deze gelegenheid kort te interviewen. Jan heeft in december en februari tijdens de projectdagen workshops gegeven.
1. Hoe heb je het bezoek aan het Zuiderzee College ervaren? Te beginnen het eerste bezoek bij leerjaar 1. Denk aan de deelname van de leerlingen en de betrokkenheid van de collega’s.
De lessen zijn over het algemeen goed en rustig verlopen. Het was prettig dat er mentoren bij de lessen aanwezig waren die de leerlingen kennen. Mede daardoor lukte het om er tempo in te houden en leerlingen individueel te helpen wanneer er computeruitdagingen optraden. Alle leerlingen hebben de opdrachten voltooid binnen de tijd. Als er iets niet helemaal lukte zat er soms iemand te niksen; als ik het dan kwam uitleggen waren ze altijd welwillend. In elke klas zaten een paar leerlingen die echt helemaal aangingen op muziek en AI. Zeker in leerjaar 1 zijn er hele rapteksten geschreven en waren ze echt goed aan het werk.
2. Kun je iets vertellen over het gebruik van Udio in plaats van Suno destijds? Tegen welke organisatorische en praktische zaken liep je aan nog voor dat je kon starten en hoe heb je dat opgelost?
Suno en Udio zijn min of meer gelijkwaardige tools. Suno is iets bekender en de output wat meer popmuziek-achtig. De nummers die met Udio kunnen worden gegenereerd zijn wat vreemder, of wat artistieker. Voor de leerdoelen – muziek maken met AI, leerlingen iets bijbrengen over AI in het algemeen, en laten zien hoe ze prompts kunnen schrijven – maakte het niet erg veel uit welke van de twee we zouden gebruiken.
Doorslaggevend was uiteindelijk dat leerlingen zich voor Suno alleen konden registreren met een telefoonnummer. Omdat deze privé zijn, hebben we gekozen de leerlingen zich voor Udio aan te laten melden met hun schoolmail.
Om zich aan te melden moesten de leerlingen hun mailadres invoeren op de site van Udio en kregen ze een activatielink via de mail. Bij sommige leerlingen werd de link geblokkeerd door de firewall van Outlook, maar bij andere leerlingen niet. Dat was een beetje verwarrend. De leerlingen bij wie het echt niet lukte de link te openen hebben we laten samenwerken met hun buur. Over het algemeen ging dat goed.
3. Hoe heb je het tweede bezoek aan het Zuiderzee College bij leerjaar 2 ervaren? Wat was er anders aan de dynamiek in de klas?
De leerlingen in L2 waren iets drukker en ook gewiekster in stiekem iets anders doen. Het was soms lastig om ze stil te krijgen, een goede oefening voor de stembanden. Omdat de les zelf ook heel anders was vind ik een uitgebreide vergelijking lastig.
4. Die tweede keer hadden we bericht gekregen van onze privacyofficer van OVO Zaanstad dat het volgens de privacywetgeving niet verantwoord was Suno en Udio te gebruiken. Kun je vertellen hoe je dat toen voor die workshops hebt opgelost en hoe ging dat in de praktijk?
Na contact met de privacyofficer bleek dat gebruik van Udio of Suno niet gewenst was. Beide services verzamelen persoonsgegevens, terwijl er geen verwerkersovereenkomst is met het Zuiderzee College. Ik werd verzocht om een Europese tool te vinden, of een die helemaal zonder account kan worden gebruikt. Helaas bestaat er vooralsnog geen AI-muziektool die werkt met prompts, liedteksten schrijft én aan deze voorwaarden voldoet.
Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om in de tweede lessencyclus Soundraw te gebruiken. Deze tool kan zonder account worden gebruikt. Aan de hand van bepaalde instellingen kan je hiermee muziek genereren – zonder zang. Er werd dus enigszins ingeleverd op de leerdoelen, maar in ieder geval konden we aan het werk! Op de lange termijn zou het mooi zijn als er meer AVG-vriendelijke tools op de markt komen die kunnen tippen aan de mogelijkheden die de Amerikaanse tools bieden. Of als we manieren vinden om de leerlingen toch met Udio te laten werken op een manier waarop hun persoonsgegevens beter worden afgeschermd.
5. Jij bent zelf academisch geschoold in AI enginering, hoe kijk je aan tegen de bezwaren om Suno en Udio of andere AI uit de V.S. of elders niet te kunnen gebruiken? Missen wij hier een kans? Welke tips heb je voor ons om onze leerlingen mee te kunnen laten gaan met de huidige ontwikkelingen?
Ik denk dat het heel goed is dat we niet zomaar de data van kinderen maar overal over de heg gooien. Tegelijkertijd is het een utopie dat niemand ChatGPT voor hun huiswerk gebruikt. Ik denk dat het heel belangrijk is om kinderen uit te leggen hoe je AI-tools vóor je kan laten werken. Daarbij is kritisch denken essentieel, en dus niet zomaar alles overnemen wat er uit zo’n machine komt rollen.
6. Welke tips heb je voor ons om onze leerlingen mee te kunnen laten gaan met de huidige ontwikkelingen?
De goede vragen stellen aan generatieve AI en de antwoorden op waarde schatten zijn typisch vaardigheden voor de 21e eeuw. Het zou daarom goed zijn om aandacht te besteden aan de kansen die het biedt om AI-onderwijs aan te bieden. Dat betekent wel dat er goed moet worden nagedacht en overlegd over manieren om dit op een verantwoorde manier te laten geschieden. Ik zie daar echter wel mogelijkheden voor.
Digitale vaardigheden in het algemeen worden een steeds belangrijker onderdeel van meedoen aan de samenleving. Ik merkte dat mijn les soms ook een computerles was, zeker in leerjaar 1. “Meneer, wat is schoolmail?” Er is dus nog genoeg te doen!
