ONDERWIJS ZAANSTREEK
Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave Maart 2022
Het techniekonderwijs draait op volle toeren in de Zaanstreek
Nu de lente is begonnen, is het hoog tijd voor de derde nieuwsbrief over Sterk Techniek Onderwijs: het programma waarin scholen en bedrijfsleven in de Zaanstreek gezamenlijk het techniek/technologie-onderwijs op het vmbo op een hoger plan zetten, om te laten zien welke beroepskansen er zijn in techniek en technologie. Het programma draait op volle toeren bij zowel Trias VMBO, Zuiderzee College, Compaen VMBO en Pascal Zuid VMBO. U leest er hieronder alles over.
Pascal Zuid vol van techniekquiz en robotica
21 vragen over techniek, 12 videovragen vanuit Zaanse bedrijven en 3 winnaars… Pascal Zuid VMBO was begin maart in de ban van de eerste online editie van de Zaanse Tech Your Talent Quiz. De opnames werden verzorgd vanuit het Fieldlab Robotica in Zaandam. En over robotica gesproken: de leerlingen van klas 4 bezochten vanwege Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) het Fieldlab Robotica, waar zij zelf aan de slag konden met het programmeren van verschillende robots. Leerlingen van klas 2 konden tijdens de Talenturen een robot maken met Lego Mindstorms.
Eerste online editie van de Zaanse Tech Your Talent Quiz bij Pascal Zuid VMBO
Op 9 maart jl. vond de eerste (en zeer geslaagde!) online Zaanse Tech Your Talent Quiz plaats op verschillende scholen in de regio, speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs uit de Zaanstreek. In de livestreamshow konden leerlingen vragen stellen en streden zij met maar liefst 750 vmbo-leerlingen om de enige echte Tech Your Talent Bokaal. Deze online quiz – waarvan de opnames werden verzorgd vanuit het Fieldlab Robotica in Zaandam – was speciaal voor vmbo-2-leerlingen. Doel is om deze leerlingen inzicht te geven in de mogelijkheden van werken en leren in de techniek.
In zeven Techniek Quizrondes, onder leiding van een enthousiaste presentator, moesten leerlingen Techniek in groepjes vragen beantwoorden. Daarnaast streden zij tegen elkaar door het beantwoorden van technische vragen, gesteld door verschillende techniekhelden uit de regio. Deelnemende organisaties waren onder meer Cargill Cocoa, Denlin Metaalbewerking, H20 Sports, HES BV, Iqonic, Meyn Food Processing Technology, Nijdra Group, SPG Noord-Holland, Zaanse Mayonaise – Van Wijngaarden BV en het Zaans Medisch Centrum – met dank aan Bouwmensen KZW, IW Noord-Holland, Tetrix, FPTC en Regiocollege.
Keuzevak Robotica
De leerlingen van klas 4 hebben in het kader van Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) het Fieldlab Robotica Noord-Holland bezocht. Op het Fieldlab Robotica zijn diverse soorten toepassingen van robotisering te zien. De leerlingen konden zelf aan de slag met het programmeren van verschillende robots. Er wordt inmiddels onderzocht of de leerlingen die voor het keuzevak Robotica hebben gekozen, een gedeelte van dit keuzevak bij het Fieldlab Robotica kunnen afronden.
KWT Robotica met Lego Mindstorms
In de KeuzeWerkTijd (KWT) Talenturen bieden we Robotica met LEGO Mindstorms aan. Hierbij bouwen leerlingen zelf een LEGO-robot en leren zij deze programmeren met de app op de iPad. De eerste lessenserie met klas 2 is erg geslaagd verlopen. Leerlingen legden een goede programmeerbasis en vermaakten zich uitstekend. Dit KWT-uur wordt ook voor klas 1 en 3 aangeboden.
Trias VMBO geeft techniekonderwijs een boost
Trias VMBO geeft Sterk Techniek Onderwijs een enorme boost. Met de techniek-driedaagse ‘Tech Your Talent’ bijvoorbeeld, en met de superleuke Tech Your Talent Quiz en nieuwe technieklessen voor leerlingen van het Altra College. Verder is de school een nieuwe technische ruimte aan het ontwikkelen voor leerlingen die van onderzoeken en vormgeven houden én verzorgt Trias VMBO workshops bij het Promotie Event Techniek begin april.
Techniek-driedaagse ‘Tech Your Talent’
Techniek is overal. Daarom organiseerde Trias VMBO half februari het driedaagse Tech Your Talent Event voor alle leerlingen in klas twee. Ruim driehonderd leerlingen konden zo verschillende disciplines van techniek binnen en buiten de school ervaren.
Tetrix Techniekopleidingen, Regio College, Nova College, ROCvA, IW Noord-Holland, Tata Group, Hout- en Meubileringscollege, Bouwmensen KZW, Infra bindt, Mediacollege Amsterdam en de eigen Trias VMBO techniekdocenten verzorgden in totaal veertien verschillende workshops over techniek in huis, in de zorg, in het werk en in het (gewone) leven. De leerlingen gingen ook op excursie en maakten kennis met de ‘7 werelden van techniek’ en gingen van Virtual Reality (VR) naar leerbewerken, en van infra naar scheepvaart en zorgtechnologie. Op deze manier wil Trias VMBO leerlingen inzicht geven in keuzemogelijkheden voor de toekomst. Er is tenslotte een groot tekort aan technici! Wethouder (ROSA) Natasja Groothuismink opende het event. De deelnemers vonden het ‘supergaaf’!
Tech Your Talent Quiz
In het verlengde van de Tech Your Talent Event deden ook onze leerlingen van de tweede klas op 9 maart mee aan de Tech Your Talent Quiz onder leiding van Pascal Tan, presentator van Klokhuis. Met de online interactieve quiz, waarin vragen werden gesteld over technische beroepen, waren mooie prijzen te winnen. Die gingen helaas aan onze neus voorbij, maar het meedoen was zo leuk, dat het al een prijs op zich was.
Nieuwe Trias-lessen voor Altra College
Het Altra College gaat starten met nieuwe lessen op Trias VMBO. Naast houtbewerken en PIE-lessen (Produceren, Installeren en Energie) gaan leerlingen werken aan andere disciplines van techniek, zoals op de foto’s is te zien. De docent van het Altra College gaat deze lessen samen met de techniekdocent van het Trias geven.
Trias VMBO (ver)bouwt!
Trias VMBO is druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe technische ruimte voor leerlingen die graag willen onderzoeken en vormgeven. Leerlingen kunnen hier kennismaken met VR-technologie, grafisch vormgeven, 3D-printen, robotica en programmeren, en met een lasersnijmachine en een plotter. Leerlingen werken steeds in kleine groepjes met al deze nieuwe technieken: niet door alleen maar te luisteren, maar juist ook door te doen en te ervaren. Zo kunnen zij zelfvertrouwen opdoen en ontdekken dat deze vormen van techniek superinteressant kunnen zijn.
Promotie Event Techniek (PET)
Op 4 t/m 6 april a.s. gaan Zaanse basisscholen met groep 8 naar het Promotie Event Techniek (PET), waar zij kennismaken met de ‘7 werelden van techniek’; een leuke reis waarbij ontdekken en doen centraal staan in allerlei workshops. Trias VMBO gaat workshops geven waarin leerlingen werken met een bibberspiraal en het maken van shampoo. De voorbereidingen zijn al in volle gang om de Zaanse leerlingen een onvergetelijke techniekdag te bezorgen.
Toffe Doedagen op het Zuiderzee College
Tijdens de zogeheten Doe-dagen op het Zuiderzee College maakten de leerlingen onlangs kennis met de ‘7 werelden van techniek’. De Doedagen waren deze dagen letterlijk ‘doe’dagen: leerlingen gingen aan de slag met natuur- en scheikunde – en dan niet met een stoffig boek voor hun neus, de handen gingen lekker uit de mouwen met practica! Leerlingen doken bijvoorbeeld in de wereld van Hi-Tech & Science: daar ervoeren zij een (gesimuleerde) cleanroom van ASML. Supertof!
De vraag was hoe de leerlingen schoon konden assembleren.
De leerlingen gebruikten uv-licht en microscopen om tot in detail hun stofdeeltjes te onderzoeken.
Tot slot gingen de deelnemers aan de slag met de wereld van energie, water en veiligheid. Daarbij konden zij letterlijk hun energie kwijt met de Bike Challenge, met aansluitend verdiepende vragen over zonne- en windenergie.
Compaen VMBO op PET Event Zaanstreek en: leerlingen gaan naar Bouwmensen KZW
Compaen VMBO houdt van een praktische aanpak. Zo laat de vmbo-school leerlingen begin april op een bijzondere manier kennismaken met de ontdekking van techniek. In hun stand op het PET Event Zaanstreek komt daartoe een groot voorbeeld te staan van de brug van Leonardo da Vinci. Bezoekende leerlingen kunnen proberen de brug zelf na te maken. Bovendien gaan de Compaen-leerlingen van Bouwen, Wonen & Interieur tweemaal per week enkele uren naar Bouwmensen KZW in Zaandam om praktijkopdrachten te maken.
Workshop Compaen VMBO op PET Event: Maak de brug van Leonardo da Vinci na
Op 4, 5 en 6 april aanstaande wordt er voor het eerst een PET Event Zaanstreek gehouden in het distributiecentrum van Albert Heijn. Veel scholen en bedrijven willen hun leerlingen hier laten kennismaken met scholen én techniek. Ook het Compaen VMBO is dit jaar aanwezig: bij onze stand (nummer 14) kunnen de leerlingen kennismaken met de ontdekking van techniek. Er staat een groot voorbeeld van de brug van Leonardo da Vinci (1452-1519). De leerlingen van de PO-scholen kunnen zelf proberen de brug na te maken! Dat wordt een leuk bezoek!
PET Zaanstad bestaat sinds 2014 en is bedoeld om wetenschap en techniek te promoten bij leerlingen van groep 7 van alle basisscholen van ZaanPrimair en Agora. Jaarlijks doen er gemiddeld 2.100 leerlingen aan mee. Het programma wordt samen met het voortgezet onderwijs, bedrijfsleven en leerbedrijven ingevuld.
Succesvolle samenwerking met Bouwmensen
Sinds enkele maanden gaan de Compaen-leerlingen van Bouwen, Wonen & Interieur tweemaal per week enkele uren naar Bouwmensen KZW in Zaandam. De jongelui volgen daar de praktijkopdrachten van het profiel Bouwproces en Bouwvoorbereiding – een samenwerking die is gestart in het kader van Sterk Techniek Onderwijs. De bezoeken hebben als doel de band tussen het vmbo en mbo te versterken.
Wat blijkt? Onze leerlingen vinden de externe lessen erg leuk én leerzaam. Ze maken kennis met zaken als bouwproces en bouwvoorbereiding, metselen, houtbewerking en uitzetten (onder andere van kozijnen). Vooral de volwassen omgeving van een vakschool maakt indruk. De derdejaars leerlingen zijn dan ook enorm enthousiast. Volgend schooljaar gaan de derde- én vierdejaarsleerlingen op bezoek bij Bouwmensen KZW!
Bouwmensen KZW is in 2012 opgericht vanuit de Vakgroep Opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland, met als taak om de bouwwereld te voorzien van nieuwe generaties vakmensen. Ook zet de vereniging zich in voor het bij- en herscholen van mensen die al in de bouw werken. Alles om de bouw toekomstbestendig te maken, met goed opgeleide bouwers.