;
STERK TECHNIEK
ONDERWIJS ZAANSTREEK

Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave Juni 2022

Zomervakantie na een actief techniekjaar!

Na een actief techniekjaar in de Zaanstreek staat nu de zomervakantie voor de deur! Hoe techniek de afgelopen maanden in de schijnwerpers stond, lees je in deze vijfde nieuwsbrief over Sterk Techniek Onderwijs: het programma waarin scholen en bedrijfsleven in de Zaanstreek gezamenlijk het techniek/technologie-onderwijs op het vmbo op een hoger plan zetten, om te laten zien welke beroepskansen er zijn in techniek en technologie. Na de zomer pakken Trias VMBO, Zuiderzee College, Compaen VMBO en VMBO Pascal Zuid de STO-draad weer enthousiast op.

Promotie Event Techniek (PET): op je gemak proeven aan 7 Werelden van Techniek

Begin april 2022 bezochten duizenden Zaanse leerlingen uit groep 7 het Promotie Event Techniek (PET). Zij maakten hier kennis met de
‘7 Werelden van Techniek’; een boeiende ervaringsreis waarbij zij via allerlei workshops konden ruiken en voelen aan de wereld van de techniek. Leerlingen mochten zelf kiezen welk onderdeel zij wilden ervaren.

PET Zaanstad bestaat sinds 2014 en staat open voor leerlingen van groep 7 van alle basisscholen van ZaanPrimair, Agora en diverse zelfstandige scholen uit de Zaanstreek. Gemiddeld doen er elk jaar ruim 2.000 leerlingen mee aan het event. Dit is mogelijk dankzij een samenwerking tussen opleidingsfondsen, de provincie Noord-Holland, het bedrijfsleven en de lokale netwerken (basisscholen, het voortgezet onderwijs en bedrijven).

Het Compaen VMBO en het (PET-)mysterie van de brug van Leonardo Da Vinci

Het Compaen VMBO had voor de jonge bezoekers van de PET-dagen (zie boven) een mooie opdracht in petto, namelijk: bouw de brug na van Leonardo da Vinci. Een flinke uitdaging, want je mag bij deze innovatieve brug geen touw, lijm of spijkers gebruiken.

De Italiaanse kunstenaar, architect en uitvinder Leonardo Da Vinci ontwierp eind 15e eeuw een lichtgewicht brug voor het leger, die gemakkelijk te vervoeren was, snel opgebouwd kon worden en stabiel en sterk was, én waarvoor je geen bevestigingsmateriaal nodig had. Met de ‘noodbrug’, zoals Da Vinci ‘m noemde, konden troepen snel rivieren oversteken.

Tijdens de PET-dagen doken veel leerlingen enthousiast in het mysterie van Leonardo’s brug. Niki en Zarah van CBS Het Baken kwamen het snelst met de oplossing: zij bouwden de houten brug in iets meer dan vijf minuten. Knap gedaan! Als beloning kregen zij dezelfde brug in miniatuurvorm uitgereikt door Jolanda koffermans van het Compaen. Zo zie je maar: zo leuk kan techniek zijn.

Zuiderzee College verrijkte PET Event met leuke, uitdagende en stoere technologie

Tijdens het PET Event (zie boven) zinderde het dit jaar van de techniek en technologie in een groot distributiecentrum in Zaandam. Het Zuiderzee College was enthousiast aanwezig met Tibor, Wybe, Laila en Mandy, die de PET-bezoekers leuke, uitdagende en stoere technologie boden.

‘Fietsen voor energie’ was een absolute hit, en ook de VR-brillen sloegen bijzonder goed aan. Je kon daarbij kennismaken met geluid, licht en decor via de IMAC. Iedereen stond keurig in rijen te wachten voor deze favorieten. Ondertussen konden de leerlingen de verrichtingen van onze 3D-printer bewonderen en was er een 3D geprint Zuiderzeebootje als souvenir.

Tijdens het PET Event kun je zelf kiezen welke onderdelen je wilt ervaren. Juist die vrije keuze zorgde voor de juiste ervaring van hoe leuk, uitdagend, spannend en gemakkelijk techniek eigenlijk is. Dit gegeven was voelbaar en zorgde voor een fantastische sfeer.

Techniek ervaren is supertof bij het Techlab op het Zuiderzee College

Het Zuiderzee College laat kinderen graag al op jonge leeftijd proeven van recente technologische ontwikkelingen. Zij maken immers deel uit van een maatschappij en economie vol technologie en worden klaargestoomd voor beroepen waarbij ze hier (in)direct mee in aanraking komen. En er komen steeds nieuwe beroepen bij. Meer dan ooit is het dus belangrijk te weten wat aansluit bij hun interesse. Het Techlab helpt hierbij.

Het Techlab is een uitdagende omgeving waarin lessen worden gegeven in het kader van STO. Laila en Leo verzorgden deze lessen het grootste deel van het jaar aan de scholieren van Zaan Primair. Het Techlab biedt mogelijkheden wanneer het gaat om productie en virtuele technieken, met onderwerpen als 3D-printers, Lasersnijder, Programmeren, De Smeerrobot, Cospaces, Tinkercad, Scratch en VR. De leerlingen maken hierbij gebruik van werkplekken met vaste computers, MacBooks en IPads.

Diverse scholen zijn inmiddels bij het Zuiderzee College op bezoek geweest. Het blijft ontwapend om te zien dat de jeugd hiervoor openstaat en zich graag laat verwonderen. Vanwege het Sterk Techniek Onderwijs, het curriculum Wetenschap en Technologie in het Basisonderwijs en de mogelijkheden die wij in huis hebben, nodigen wij Zaanse basisscholen (groepen 7 en 8) van harte uit om de wondere wereld van de techniek bij het Zuiderzee College te komen ervaren.

Een kleine impressie van groep-8-leerlingen van De Zoeker uit Zaandijk in het Techlab.

Techniekcollega’s Trias doen in de praktijk inspiratie op over de moderne bouw

Hoe werkt een modern bouwbedrijf, en wat moeten vmbo-leerlingen absoluut kunnen om succesvol te zijn in de bouwbranche? Om inspiratie op te doen, besloten techniekdocenten van TRIAS de werkvloer op te gaan. De excursie ging naar Bouwbedrijf Jan Vet, met onder meer een bezoek aan de nieuwbouw van multicultureel centrum in Krommenie.

Op 18 mei fietsten negen techniekcollega’s (bij 24 graden zonder wind) naar Bouwbedrijf Jan Vet in Wormerveer: een fris gemêleerd bedrijf met afwisselend werk én aandacht voor leerlingen. Na een warm ontvangst en een korte historie (het bedrijf bestaat al ruim 90 jaar) werd het nieuwe bedrijfspand getoond, dat een totale facelift heeft gekregen. Indrukwekkend innovatief!

Na een uitleg over het elektrisch handgereedschap volgde een bezoek aan het pand aan de Zaanweg dat door brand is verwoest en nu geheel wordt vernieuwd onder leiding van Vincent, een ervaren rot in het vak. De knipvoeg (een verdikte voeg die een klein stukje buiten de gevel uitsteekt en een mooi strak effect geeft aan de lijnen van een muur, red.) was een in het oog springend detail.

Uitgenodigd!
Na de lunch reed het gezelschap naar de nieuwbouw van multicultureel centrum in Krommenie. Begeleider dhr. Van Driel vertelde over de gevolgen van aanpassingen nadat er gebouwd is. Even later legde projectleider Mike Bos het stappenplan uit over de renovatieklus van ruim honderd appartementen (drie flatgebouwen) waar Bouwbedrijf Jan Vet onlangs mee gestart is. Daar komt nogal wat voor kijken! En, heel interessant: het Trias is uitgenodigd om dit renovatieproject eens met een klas leerlingen te bezoeken om uitleg en een indruk te krijgen.

De hamvraag is natuurlijk: wat kunnen ‘wij als Trias VMBO’ nu verbeteren om nog beter opgeleide techniekleerlingen af te leveren? Dit zijn de wensen op een rijtje: (meer) aandacht voor lijntekenen, schetsen, sociale vaardigheden, discipline, tekeninglezen en werken zonder sociale media. Daar gaan we dus mee aan de slag. Het was een verbindende, leerzame en leuke dag!