STERK TECHNIEK
ONDERWIJS ZAANSTREEK
Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave Juli 2025
Technologieweek en beleving in de praktijk
In deze editie nemen we je mee langs inspirerende initiatieven: van de prestaties van Compaen VMBO bij de Bouw Challenge tot innovatieve workshops over AI en muziek. Een hoogtepunt was de Techlands Technologieweek, waar 2.000 leerlingen techniek ontdekten via 30 workshops, van robotica tot bouwkunde. Het PET Event en Tech Your Talent werden succesvol gecombineerd. Compaen VMBO, Zuiderzee College en Trias VMBO stonden met een stand om hun passie voor techniek te delen.Leerlingen van het Et Buut beleven leerzame techniekweek Compaen VMBO
Afgelopen week stond voor de leerlingen van het Et Buut volledig in teken van: Ruimte, techniek en toekomst. Tijdens deze techniekweek hebben de leerlingen van groep 7, zich verdiept in verschillende technische onderwerpen, met een speciale focus op Ruimte, techniek en de toekomst. Door middel van boeiende presentaties en opdrachten hebben zij nieuwe kennis opgedaan over deze fascinerende sectoren.
Een bijzonder onderdeel van de techniekweek was het bezoek aan Het Compaen VMBO. Hier kregen alle dertig leerlingen een uitdagende opdracht: het maken van een houten bureaulamp. Hoewel deze opdracht niet direct aansloot bij het eerder genoemde thema, werd er met veel enthousiasme aan gewerkt. De leerlingen gingen aan de slag met aftekenen, zagen, lijmen en boren. Sommige werkzaamheden werden uitgevoerd onder begeleiding van een docent, terwijl andere taken zelfstandig werden voltooid.
Na een leerzame en creatieve dag verlieten de leerlingen Het Compaen Vmbo met hun zelfgemaakte bureaulamp, netjes verpakt in een speciale Het Compaen Vmbo-tas. De techniekweek was daarmee niet alleen leerzaam, maar ook praktisch en inspirerend. De ervaring met houtbewerking heeft de leerlingen laten kennismaken met een andere tak van techniek, en wie weet heeft het bij sommigen de interesse voor vakmanschap aangewakkerd!



Prijsuitreiking PET Event: Tien leerlingen winnen prijs Compaen VMBO
Tijdens het succesvolle PET event 2025 – het Promotie Evenement Techniek – zijn tien leerlingen in de prijzen gevallen! Het evenement bood basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 de kans om op een interactieve manier kennis te maken met techniek. Leerlingen bezochten onder andere de stand van het Compaen, waar ze de beroemde brug van Leonardo da Vinci konden nabouwen én een gereedschappenquiz konden doen.
Bij de brugopdracht draaide alles om snelheid en nauwkeurigheid. Zes leerlingen wisten de brug in recordtijd in elkaar te zetten – sommigen zelfs in minder dan een halve minuut! Daarnaast blonken vier leerlingen uit in de gereedschappenquiz, waarbij ze meer dan negen gereedschappen correct wisten te benoemen, zoals een kapzaag, duimstok, speedboor en rolmaat.

De winnaars op een rij:
Quiz:
- Aleks (De Kernschool)
- Sera (De Dijk West)
- Fay (De Vuurvogel)
- Giulia (De Overhaal)
Brugbouwen:
- Miray & Romayssae (De Oceaan)
- Wout & Jens (De Overhaal)
- Jelina & Zehal (De Rietvink)
De prijzen zijn met veel enthousiasme in ontvangst genomen door de leerlingen. Het PET event was niet alleen leerzaam, maar vooral ook inspirerend en leuk voor alle deelnemers. Compaen kijkt tevreden terug op een geslaagd evenement vol jonge technische talenten!
Tuinieren en smart farming Pascal Zuid
Sinds dit schooljaar is Daan (docent NaSk) van Pascal Zuid met een kleine groep leerlingen begonnen met het vullen van de kassen. Naarmate het voorjaar warmer werd en de bakken gevuld werden met zaden en planten melden er ook steeds meer leerlingen die buiten school graag meehelpen met het aanleggen, bouwen en onderhouden van de kassen op Pascal Zuid. Het was mooi om te zien hoe de groep steeds hechter werd en hoe het enthousiasme voor tuinieren en bouwen groeide.
Samen hebben we plantenbakken gebouwd en van geurige kruiden tot kleurrijke bloemen en smakelijke groenten laten groeien. Voor niets komt de zon op, maar voor water moesten we toch iets voor doen. We hebben een dakgoot aan de kas geïnstalleerd om regenwater op te vangen, zodat we duurzaam met water kunnen omgaan en water voorradig is in de weekenden en vakanties.
Zowel Daan als de leerlingen hebben met én van elkaar geleerd. Daarnaast hebben zij samen nieuwe plannen voor volgend jaar. “We willen met behulp van technologie “smart farming” introduceren, waarbij sensoren en automatisering ons gaan helpen om de planten nog beter te verzorgen. Daarnaast hebben we nog plantenbakken te bouwen, moestuinplanning op te stellen en hopelijk ook onze eigen keuken te voorzien van kruiden en groentes. Zo hopen we het kasproject van Pascal Zuid nog meer in de school te trekken, ondanks dat het buiten staat! En daarnaast nog meer leerlingen te betrekken bij dit leerzame én leuke project.”


Robotica tijdens de projectweek Zuiderzee College
Tijdens de derde en laatste Projectweek op 19 en 20 juni hebben de leerlingen van leerjaar 1 robotica workshops gedaan. Deze activiteit werd verzorgd onder leiding van Sandy Welvaart van Ahamoto.
Ahamoto geeft traditionele én moderne technieklessen waarin kinderen volop aha!‑momenten beleven. Met een unieke en superleuke lesmethode maken wij techniek begrijpelijk én boeiend. Samen met zijn 4 collega’s heeft hij twee dagen lang de linkervleugel van de eerste verdieping overgenomen om er een techniek paradijs van te maken.
Sandy is van huis uit MVI docent op Curaçao. Hij is pas twee jaar in Nederland om zijn passie voor techniek met leerlingen en docenten te delen. Hij wordt gedreven door het verlies van zijn beste vriend Asher die ook docent wilde worden. Als vader had hij gezien hoe jong zijn zoontje al gemotiveerd was om ook techniekdocent te willen worden. Nu hoopt hij meer kinderen te inspireren voor techniek.
De leerlingen van het Zuiderzee College hebben vier workshops van anderhalf uur gedaan: Drone vliegen, engineering, VR escaperoom en robot programmeren. Na de Ai muziek workshops eerder dit jaar was dit voor onze collega’s was dit alweer een leuke en leerzame techniek ervaring die het onderwijs zo kan verrijken.
Sandy was heel erg te spreken over Zuiderzee College en zag al snel dat de leerlingen heel praktisch zijn ingesteld. Hij begroete ze meteen met een hand shake of boks waardoor het contact meteen persoonlijk en warm was. Bij het drone vliegen, wat ze bij Sandy’s collega deden, gingen de leerlingen helemaal los. In de gang was er een parcours gemaakt waar leerlingen tegen elkaar moesten strijden om de drone zo goed mogelijk te besturen. Ze waren zeer competitief, iets wat hem ook al opviel bij andere workshops. Met bewondering zag hij hoe onze leerlinge interesse toonde in techniek en snel begrepen hoe het een en ander gedaan moest worden. Het was duidelijk te zien dat ze van een uitdaging hielden.
De volgende zou hij het wel korter en beknopter houden omdat de spanningsboog van onze leerlingen korter was dan verondersteld. Maar dat geeft natuurlijk wel meer ruimte voor verbreding en variatie. Vooral de kleine resultaten werkte goed, praat weinig en doe veel zodat hun focus blijft. Hij vond de school een fijne werkplek waar alles van de ontvangst tot het inkwartieren en opruimen goed geregeld was.



